onsdag 12 oktober 2011

Dagens ljud och bild -sublimalt musikval, val

I dag skall vi prata litet om ljudeffekter och känsloupplevelser.

Först ut är ghostbusters , steampunkmodellen:


En ganska bizarr tolkning av en kultstatusfilm, men ändå trevlig. Är det musiken som gör upplevelsen trevlig att titta på ? Ja inte vet jag men jag gillar steampunk. Skall man hårdanalysera filmen hade den egentligen ingen poäng mer än en liner i originalfilmen, det är en ryckig och svartvit produktion med en sjuklig faschination av icke fungerande mekanik, dvs specialeffekterna suger. Men, på något sätt fungerar kombinationen av den egentligen tråkiga grafiska presentationen och musikens glada tema. Hade denna musik spelats i en ww2 film,tex koncentrationslägervakter eller nåt annat gojsigt hade man troligen skjutit filmskaparen på fläcken i preventativt syfte eftersom han eller hon uppenbarligen är spritt språngande.

Vi kör ett nytt exempel, denna gång krigstema, men vi gör det på rätt sätt, dvs det blir litet roligare och inte sinesrubbat : jahapp. ALLT blir roligare med benny hill musik, det är ganska sant, men hur står då det i förhållande till musik och film, det är altså skillnad på val av musik till grafisk presentation?

Nu säger du att det visste du redan och då svarar jag - jo, det vet du när jag tar upp det, men har du egentligen funderat på det närmare?

Vi behöver nu ett nytt exempel för att förstärka sinnena :
Det här är helt sinnessjukt. Det liknar litet temat jag tog upp ovan om ww2 musik , men i snällare form för annars hade ingen velat läsa vidare.

Vad kan vi nu dra för slutsatser av mumbo jumbot ovan då?

1: Musik är en bra känsloförstärkare
2:Fel musik kan fulkomligt förstöra en film totalt
3: om man har både fel musik, och en kass video blir det så här:




Titta därför alltid först, innan ni går på bio vem egentligen som komponerat musiken till filmen. Har den ingen kompositör som ni hört talas om, är det antingen en indie film som kan vara bra, eller tex som episkt snygga östeuropeiska eller japanska filmer.....eller så är det den värsta skit ni nånsin sett och betalat för..dvs gå inte på den. (viss bedömning får man göra själv och riskera)

Vissa trendavvikelser kan så klart förekomma. Nu har du säkert funderat en stund och en del av det här är helt uppenbart, men nu fick du ännu ett skäl till att definitivt inte se mer fast and the furious filmer , eller gud förbjude Nicholas cage film som förutom några roller där han är helt lysande som tex kickass, egentligen borde brännas.

Over and out.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar